کارشناسان تک سامان هور پاسخگوی شما هستند.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مقایسه بلوک سیمانی با یونولیت سقفی

مقایسه بلوک سیمانی با یونولیت سقفی

با توجه به اینکه فوم‌های سقفی تقریبا از مصالح نوین صنعت ساختمان به شمار می‌روند، هنوز هم برای بسیاری از فعالان صنعت ساختمان این سوال وجود دارد که برای سقف بلوک بهتر است یا فوم؟ در این مقاله قصد داریم در راستای پاسخ‌گویی به این سوال، به مقایسه بلوک و یونولیت بپردازیم.

سقف تیرچه و بلوک، از جمله سقف‌هایی است که اجرای آن در ایران بسیار متداول است. در گذشته برای ساخت این سقف از بلوک‌های سیمانی یا سفالی استفاده می‌شد. در چند دهه اخیر، فوم سقفی یا یونولیت به علت مزایا و برتری‌هایی که نسبت به بلوک سیمانی و سفالی دارد، جایگزین این بلوک‌ها برای ساخت سقف تیرچه بلوک شده است. در این مقاله به مقایسه بلوک سیمانی با یونولیت می‌پردازیم.

مقایسه بلوک سیمانی با یونولیت

مقایسه بلوک سیمانی با یونولیت

بلوک سیمانی یکی از پر کاربردترین انواع بلوک در صنعت ساخت و ساز است. یکی از موارد استفاده این بلوک، ساخت سقف تیرچه و بلوک و استفاده آن به عنوان مصالح پرکننده در سقف ساختمان است. برخی مشکلات بلوک سیمانی، مانند وزن بالا، موجب شده است تا با فوم یا یونولیت سقفی، جایگزین شود. یونولیت اگر چه در مدت زمان کوتاه، طرفداران بسیاری را به خود جذب کرد و هم اکنون نیز بیشترین کاربرد را دارد اما نباید این موضوع را نادیده گرفت که این محصول نیز معایبی دارد که باعث می‌شود تا مشتریان به طور قطع نتوانند آن را به بلوک سیمانی یا سفالی ترجیح دهند.

به منظور تصمیم گیری بهتر، سقف‌های ساخته شده از این دو محصول را با یکدیگر مقایسه میکنیم.

مقاومت سقف به لحاظ مقایسه بلوک سیمانی با یونولیت

مقاومت سقف به لحاظ مقایسه بلوک سیمانی با یونولیت

سقف تیرچه و بلوک ساخته شده از فوم یونولیت، تیرچه‌هایی موازی دارد که در بالای آنها دال سقفی قرار می‌گیرد که آرماتوربندی و بتن ریزی بر روی آنها صورت می‌گیرد. با توجه به اینکه در قسمت هایی که بلوک های سیمانی سقفی یا یونولیت استفاده می شود در واقع نیاز به باربری ندارند و صرفا از مصالح پرکننده استفاده میشود یونولیت به دلیل وزن سبک تر گزینه بهتری می باشد.

دهانه سقف

سقف‌های تیرچه و بلوک ساخته شده به وسیله بلوک سیمانی یا سفالی، سقف یک طرفه محسوب می‌شوند و برای دهانه‌های کوتاه مناسب هستند. برای ساخت سقف تیرچه و بلوک با دهانه بلند بهتر است از فوم استفاده کرد که کمک به سبکی سقف میکند.

ارتعاش سقف به لحاظ مقایسه بلوک سیمانی با یونولیت

در صورتی که در ساخت سقف تیرچه و بلوک از بلوک سیمانی یا سفالی استفاده شود، هنگامی که ساکنین طبقات بالا راه بروند، سقف دچار لرزش و ارتعاش می‌شود. اما استفاده از یونولیت در این سقف میتواند صلبیت سقف را بالا ببرد‌. بالا بودن صلبیت سقف موجب می‌شود تا این ارتعاشات هنگام راه رفتن، کم شود.

انتقال صوت

امروزه یکی از مهمترین مسائلی که در ساختمان سازی مورد توجه قرار می‌گیرد، میزان انتقال صوت بین دو طرف یک دیوار یا عضو سازه‌ای است. در صورتی که در ساخت سقف از فوم سقفی یا یونولیت استفاده شود، سقف به عنوان یک عایق صوتی عمل می‌کند. زیرا یونولیت یا فوم سقفی ساختار ویژه‌ای دارد و وجود حفره‌های درون آن موجب می‌شود تا مانع از انتقال صوت شود. عملکرد یونولیت به عنوان عایق صوتی بسیار مناسب است. هر چند که بلوک سیمانی هم در صورتی که از متریال های عایق تهیه شده باشند میتوانند سقف را عایق کنند اما عایقی که یونولیت تامین میکند عایق مناسب تری هست

بار مرده ساختمان در راستای مقایسه بلوک سیمانی با یونولیت

بدیهی است که یونولیت وزن بسیار کمتری از بلوک سیمانی یا سفالی دارد، در نتیجه استفاده از این محصول موجب کاهش وزن سقف می‌شود. در صورتی که وزن سقف ساخته شده کاهش یابد، وزن کلی و بار مرده ساختمان نیز کاهش می‌یابد. کاهش بار مرده ساختمان موجب می‌شود تا سازه در برابر حوادثی مانند زلزله مقاومت بهتری از خود نشان دهد و سقف به راحتی تخریب نگردد. این امر موجب می‌شود تا میزان خسارات وارد شده به ساختمان تا حد زیادی کاهش یابد. در نتیجه برتری یونولیت نسبت به بلوک سیمانی در این مورد بسیار چشم گیر است.

سرعت و سهولت در اجرا

یونولیت نسبت به بلوک سیمانی ابعاد بزرگتری دارد. پیشتر اشاره شد که وزن این محصول نسبت به بلوک سفالی کمتر است. وزن کمتر و ابعاد بزرگتر یونولیت موجب می‌شود تا نصب آن توسط کارگران بسیار راحت‌تر صورت گیرد. سرعت اجرا نیز هنگام کار با یونولیت افزایش می‌یابد.

مقاومت در برابر آتش، مقایسه بلوک سیمانی با یونولیت

یکی از مهمترین مسائلی که هنگام احداث یک سازه باید مورد توجه قرار داد، اشتعال پذیری مصالح مصرفی است. یونولیت محصولی است که باید حتما عدم اشتعال پذیری آن تایید شود. طبق بخشنامه صادره از معاونت شهرسازی و معماری تهران، کارفرایان تنها مجاز به استفاده از یونولیت‌هایی هستند که اشتعال پذیر نباشند. این محصول باید کند سوز و خود خاموش شونده باشد و عدم شعله ور شدن آن و جلوگیری آن از گسترش آتش مورد تایید قرار گیرد.

در غیر این صورت استفاده از آن مجاز نیست. یونولیت‌های کند سوز و خود خاموش شونده در صورت آتش سوزی، آتش را در خود خفه کرده و آن را خاموش می‌کنند. یونولیت‌های دارای ویژگی ذکر شده، در آزمایش SBI مورد تایید قرار می‌گیرند.

دیگر موارد مهم در مقایسه بلوک و یونولیت

یکی دیگر از مشکلاتی که استفاده از بلوک سیمانی در اجرای سقف تیرچه بلوک به دنبال دارد این است که بلوک‌های سیمانی آب بتن را به خود جذب می‌کنند و بتن قبل از انجام کامل ویبره، شروع به سفت شدن می‌کند. نتیجه این امر به اصطلاح کرمو شدن بتن است.
مورد دیگر نیز تشکیل درز سرد در سقف‌های بلوکی می‌باشد. در سقف‌های تیرچه بلوکی چون از تیرچه‌های پیش ساخته استفاده می‌شود، بعد از بتن ریزی درز سردی مابین پاشنه تیرچه و بتن سقف ایجاد می‌شود. اما چون در صورت استفاده از فوم می‌توان تیرچه را درجا اجرا کرد، بتن کاملا یکپارچه خواهد بود.

نتیجه گیری

با بررسی مطالب ذکر شده، می‌توان نتیجه گرفت که برای ساخت سقف تیرچه و بلوک، بلوک سیمانی بهتر است یا یونولیت. همانگونه که مشاهده می‌کنید، فوم یا یونولیت، مزایای بسیاری نسبت به بلوک سیمانی دارد و جز بهترین مصالح برای ساخت سقف تیرچه و بلوک محسوب می‌شود. البته باید توجه داشت که یونولیت یا فوم سقفی مورد استفاده برای این کار باید استانداردهای لازم را داشته باشد و آزمایش‌ها را با موفقیت پشت سر بگذارد.

در صورتی که از فوم‌های نامرغوب برای این کار استفاده شود، حوادث جدی و جبران ناپذیری به وجود خواهد آمد. البته ارجحیت داشتن یونولیت به بلوک سیمانی، بدین معنا نیست که بلوک سیمانی برای استفاده در سقف تیرچه و بلوک مناسب نیست. در این مقاله به بررسی تفاوت‌ها و مقایسه بلوک سیمانی با یونولیت پرداخته شد.

تک سامان هور