کارشناسان تک سامان هور پاسخگوی شما هستند.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

انواع سیمان مصرفی در تولید بلوک سیمانی

انواع سیمان مصرفی در تولید بلوک سیمانی

سیمان به عنوان یکی از متریال پرکاربرد که یکی از اجزای اصلی تشکیل دھنده بتن نیز ھست، دارای انواع متفاوتی است. ھر کدام از انواع سیمان دارای کاربرد مخصوص به خود ھستند. در این مقاله انواع سیمان را مورد بررسی قرار می دھیم.

سیمان چیست؟

در تعریفی که از سیمان آمده است به طور کلی به ھر ماده ای که خاصیت چسبانندگی داشته باشد و بتواند مصالح ساختمانی را به یکدیگر بچسباند، سیمان گفته می شود. چسباننده ھا در صنعت ساختمان بیشتر جھت چسباندن سنگدانه ھا،قطعات بزرگتر سنگی، آجرھا، انواع بلوک سیمانی و غیر سیمانی و … به یکدیگر به کار می روند.

سیمان به عنوان یک مصالح ساختمانی پرکاربرد ماده ای است که برای اتصال و چسبندگی بین اجزای مواد مورد استفاده قرار می گیرد. علاوه بر این کاربرد، سیمان یکی از ترکیبات اصلی بتن است که در اکثر سازه ھا کاربرد دارد.
مواد اصلی تشکیل دھنده این متریال عبارتند از آھک، سیلیکا، آلومینا، اکسید آھن، مگنزیا، سولفور تری اکسید، سولفات کلسیم و آلکالین. در واقع این مواد ھستند که خواص فیزیکی و شیمیایی سیمان را مشخص می کنند.
سیمان از جنبه ھای مختلف دارای انواع متفاوتی است که در ادامه آن ھا را بررسی می کنیم.

انواع سیمان

برای به کارگیری انواع سیمان اطلاع از ویژگی ھا و کاربردھای ھر نوع آن ضروری به نظر می رسد. انواع سیمان به طور کلی به دو دسته زیر تقسیم می شود:

سیمان غیر ھیدرولیکی

سیمان غیر ھیدرولیکی نوعی از سیمان است که برای سفت شدن به آب نیاز ندارد. گیرش این سیمان بدون حضور آب صورت می گیرد. مواد تشکیل دھنده این سیمان عبارتند از آھک، گچ و اکسید کلراید.

به علت حل شدن کربنات ھا و سولفات ھای موجود در سیمان غیر ھیدرولیکی در معرض آب، موارد استفاده از این سیمان ھا محدود است.

سیمان ھیدرولیکی

سیمان ھیدرولیکی به نوعی می گویند که برای ساخت بتن از آن استفاده می شود و دارای خواص گیرش و سخت شدن پس از حل شدن با آب است. مواد تشکیل دھنده این ماده رس، سنگ آھک و سنگ گچ ھستند. از حرارت بالا به این ترکیبات سیمان های هیدرولیکی به دست می اید .

مطابق تعریف مبحث پنجم مقررات ملی ساختمان ویرایش پنجم 1396 سیمان ھیدرولیکی ماده چسباننده ای است که در ھوا و مجاورت آب و جایی که ھوا نیست، گیرش حاصل می کند و سخت می شود. این ماده را در ساختن بتن و ملات ھای سیمانی به کار می برند. سیمان در واکنش با آب سخت می شود و جسمی یکپارچه تشکیل می دھد.

تفاوت سیمان ھیدرولیکی با غیر ھیدرولیکی

تفاوت سیمان ھیدرولیکی با غیر ھیدرولیکی

پیش از آن که به سراغ بقیه انواع این متریال برویم بد نیست مختصری درباره تفاوت سیمان ھیدرولیکی و غیرھیدرولیکی صحبت کنیم.

ھمانطور که از تعریف این دو مشخص است، تفاوت این دو در نحوه سفت شدن آن ھا است. به این صورت که سیمان ھیدرولیکی پس از ترکیب با آب و ھیدراته شدن سفت می شود ولی نوع غیر ھیدرولیکی طی واکنش کربوناتسیون و بدون آب سفت می گردد.

سیمان ھای ھیدرولکی به پنج دسته زیر تقسیم می شوند:

  • پرتلند
  • آمیخته
  • سفید
  • پرتلند رنگی
  • سیمان هایی که طبق استاندارد ملی ایران شماره 17518-1 تولید می شوند.

سیمان پرتلند

سیمان ھای پرتلند از آسیاب کردن کلینکر و سنگ گچ یا سولفات کلسیم متبلور خام در کارخانه ھای سیمان مطابق با خصوصیات مندرج در استاندارد ملی ایران شماره 389 تولید می شوند و در پنج نوع 1 تا 5 طبقه بندی می گردد.

 سیمان تیپ 1 پرتلند معمولی

سیمان پرتلند معمولی تیپ 1 نوعی است که به طور معمول و در کارھای عادی از آن استفاده می شود.
این نوع متریال معمولا از ترکیب دو ماده گچ یا آھک و خاک رس یا سنگ رست تشکیل می شود که خاک رس و سنگ رست به طور کلی دارای ترکیبات آلومینیوم و آھن به اندازه زیاد ھستند.
رنگ این ماده به علت ترکیبات آھن موجود در آن خاکستری است.

سیمان ھای پرتلند تیپ یک را با نماد «پ_1» نشان می دھد. این نوع سیمان بر اساس مشخصات مکانیکی ملات استاندارد به سه نوع زیر تقسیم می شود.

  • «1-325»: حداقل مقاومت ملات استاندارد 28 روزه 325 کیلوگرم بر سانتی متر مربع یا 32.5 مگاپاسکال است.
  • «1-425»: حداقل مقاومت ملات استاندارد 28 روزه 425 کیلوگرم بر سانتی متر مربع یا 42.5 مگاپاسکال است.
  • «1-525»: حداقل مقاومت ملات استاندارد 28 روزه 525 کیلوگرم بر سانتی متر مربع یا 52.5 مگاپاسکال است.

سیمان تیپ 2 پرتلند اصلاح شده

این نوع که در برابر سولفات مقاومت متوسطی دارد و حرارت ھیدراتاسیون آن کمتر است در سازه ھایی کاربرد دارد که حجم بتن ریزی بالا بوده و نیاز به کاھش حرارت ھیدراتاسیون در زمان گیرش بتن داریم. سیمان تیپ 2 معمولا مقدار گرمای کمتری را با سرعت کمتر به نسبت تیپ 1 آزاد می کند.

سیمان تیپ 3 پرتلند زودگیر

در صورتی که مقدار سیلیکات تری کلسیم را در سیمان پرتلند معمولی زیاد کنیم، نرخ بھبود مقاومت فشاری بالا می رود. زمان گیرش اولیه و نھایی این ماده به ترتیب 30 و 600 دقیقه است. . این سیمان که در روزھای ابتدایی ترکیبش با آب به سرعت سخت می شود را زود سخت شونده یا rapid hradening cement می نامند.

سیمان تیپ 4 دیرگیر با تولید حرارت کم

سیمان تیپ 4 کم حرارت و دیرگیر است و با کاھش آلومینات به کمتر از 6 درصد و بالا بردن نسبت S2C تولید می شود. این نوع با سرعت کمتری نسبت به نوع معمولی ھیدراته شده و در نتیجه با سرعت کمتری حرارت تولید می کند.

سیمان تیپ 5 مقاوم در برابر سولفات

سیمان پرتلند نوع 5 در برابر خطر حمله سولفات مقاومت خوبی از خود نشان داده و تا حد زیادی در برابر آن مقاومت می کند.طبق آیین نامه بتن ایران (آبا) کلیه سازه ھای بتنی قرار گرفته در محیط ھای آب و خاک سولفاتی شدید بایستی ازسیمان نوع 5استفاده شود.

سیمان ھای آمیخته

از انواع سیمان ھای ھیدرولیکی محسوب می شوند و متشکل از کلینکر سیمان پرتلند به عنوان جز اصلی و مقادیری از مواد دیگر مانند پوزولان ھا یا مواد افزودنی ویژه جایگزین سیمان ھای پرتلنـد ھستند.

انواع آن عبارتند از :

سیمان پرتلند پوزولانی

این ماده از تشکیل مخلوط یکنواخت سیمان ھای پرتلند و پوزولان بدست آمده و واکنش پذیر است. مواد پوزولانی که در سیمان استفاده می شوند عبارتند از خاکستر بادی، خاکستر آتشفشانی و غیره. این سیمان حرارت ھیدراسیون کمی دارد، در برابر املاح شیمیایی مقاوم می باشد و مقاومت فشاری آن در روز ھای اولیه ( تا سه روز) کم است.

کاربرد اصلی این نوع سیمان :

  • ساخت سازه ھای ھیدرولیکی، دریایی، زیرآبی، سد و غیره
  • ساخت المان ھای بتنی پیش تنیده و پس تنیده
  • ساخت لوله ھای فاضلاب پیش ساخته
  • در مواردی که بتن تحت تھاجم شیمیایی قرار می گیرد
  • ساخت بـتن ھای حجیم

سیمان سرباره ای

گیرش اولیه این سیمان سریع است. در نتیجه این نوع جزء سیمان ھای زود سخت شونده به حساب می آید.

سیمان بنایی

سیمان بنایی، ماده ای چسبنده است که از آسیاب کردن مخلوط کلینکر سیمان ھای پرتلند و موادی مانند سنگ آھک طبیعی، پودر نرم شده سنگ آھک، پـوزولان ھای طبیعی و مصنوعی یا سرباره کوره آھن گدازی با نسبت ھای معین به دست می آید.
از این نوع در تھیه ملات ھای رایج در کارھای بنایی استفاده می شود. استفاده از این نوع متریال در بتن و بتن آرمه مجاز نبوده و آن را فقط باید در ملات آجرکاری و مانند آن به کار برد. برای شناسایی این نوع متریال و پرھیز از مصرف آن در ساخت بتن، این نوع را رنگی تولید می کنند.

سیمان پرتلند آهکی

سیمان پرتلند آھکی از آسیاب کردن مخلوط 6 تا 20 درصد سنگ آھک ویژه ھمراه با درصد مناسبی سنگ گچ (سولفات کلسیم متبلور) و حداقل به میزان 80 درصد کلینکر سیمان پرتلند تولید می شود. ویژگی ھای این نوع سیمان باید مطابق استاندارد شماره 4220 ملی ایران باشد.
از نظر خواص، سیمان آھکی مشابه نوع پرتلند معمولی است و دوام بتن سخت شده حاوی این نوع سیمان به علت ساختارش، در برابر یخ زدن و آب شدن و عوامل شیمیایی بیشتر می شود.

سیمان سفید

از آسیاب کردن کلینکر سیمان سفید با مقدار مناسبی سنگ گچ به دست می آید و برای تولید آن از مواد اولیه که ترکیبات رنگ زا دارند یعنی آھن و منگنز در حد مجاز، استفاده می شود.

طبق استاندارد شماره 2931 ملی ایران در مورد سیمان سفید داریم:

  • ایـن نـوع سـیمان عمدتاً در نماسازی، بندکشی، اجزاء بنایی و کارھای تزئینی کاربرد دارد.
  • استفاده از آن در تولید اجزا باربر و اھداف سازه ای مجاز نیست.

این سیمان گران قیمت بالاتری نسبت به سایر سیمان ھا دارد.

تفاوت سیمان پرتلند با سیمان سفید در تولید بلوک سیمانی

سیمان پرتلند سفید ھم در واقع نوعی از سیمان پرتلند است کھ در تولید آن برای تغییر رنگ از موادی مانند آھن و منگنز در حد مجاز استفاده می شود. این نوع سیمان عمدتا در نماسازی، بندکشی، اجزا بنایی و کار ھای تزئینی کاربرد دارد.
طبق استاندارد ملی ایران شماره 2931 سیمان سفید در دو گروه سیمان پرتلند سفید و سیمان بنایی سفید قرار می گیرد.

سیمان پرتلند سفید بر اساس رده مقاومتی به سه نوع  CEM W -32.5 ،CEM W – 42.5 و  CEM W – 52.5 و بر اساس درجه سفیدی در دو رده 86 (معمولی) و 92 (ویژه) قرار می گیرد. درجه سفیدی در این سیمان بر اساس استاندارد ملی ایران شماره 18334 تعیین می گردد. استفاده از سیمان بنایی سفید در تولید اجزا باربر و اھداف سازه ای مجاز نیست.

سیمان های استاندارد ملی

سیمان ھایی که طبق استاندارد شماره 1-17518 ملی ایران تولید می شوند در 5 گروه زیر قرار دارند:

  • گروه 1 : شامل سـیمان ھـای پرتلنـد معمـولی، ضد سولفات فرا ویژه، ضدسولفات ویژه، ضد سولفات و ضد سولفات متوسط.
  • گروه 2 : شامل سیمان ھای پرتلند سرباره ای، دوده سلیسی، پـوزولانی، خاکستر بادی، شیل پخته و آھکی.
  • گروه 3 : شامل سیمان سرباره ای
  • گروه 4 : شامل سیمان پوزولانی
  • گروه 5 : شامل سیمان مرکب

انواع سیمان مصرفی در تولید بلوک سیمانی

با توجه به توضیحات ارائه شده، چنانچه بلوک مورد نیاز مشتری مصارف خاص داشته باشد بر حسب مورد می توان از انواع تیپ ھای سیمان جھت تولید آن استفاده کرد. اما معمولا و به طور متعارف از سیمان تیپ 2 جھت تولید بلوک سیمانی با کاربرد ھای متداول استفاده می شود. آن چیز که اھمیت دارد استفاده از سیمان استاندارد جھت تولید بلوک سیمانی می باشد.

نکات مھم در انتخاب سیمان برای تولید بلوک سیمانی با کاربرد ھای مختلف

نکات مھم در انتخاب سیمان برای تولید بلوک سیمانی با کاربرد ھای مختلف

اکنون که درک اولیه ای از انواع سیمان موجود دارید، بیایید عواملی که در انتخاب سیمان تاثیر گذار است را بررسی کنیم.

1 – الزامات پروژه

ماھیت پروژه شما نقش بسزایی در انتخاب سیمان دارد.

2- شرایط آب و هوایی

اقلیم تأثیر قابل توجھی بر عملکرد سیمان دارد. در مناطقی با دمای شدید، به نوعی سیمان نیاز دارید که بتواند چرخه های انجماد و ذوب را تحمل کند. برعکس، در مناطق گرم و خشک، به سیمانی نیاز دارید که در برابر ترک خوردگی ناشی از گرما مقاومت کند.

3- استحکام و دوام

انواع مختلف سیمان سطوح مختلفی از مقاومت و دوام را ارائه می دھند.

4- ملاحظات زیست محیطی

در دنیای امروزی سازگاری با محیط زیست، به ویژه برای مصالح مصرفی در ساختمان ھا مورد اھمیت است.

5- هزینه

با توجه به تنوع سیمان ھا میتوانند ھزینه ھای متفاوتی را ھم داشته باشند. گاھی اوقات یک سیمان با قیمت متوسط با خواص مناسب می تواند مقرون به صرفه ترین گزینه باشد.

6- در دسترس بودن

برای انتخاب ھر مصالحی ھمیشه بایستی این نکته را در نظر داشت که مصالح مورد نظر به راحتی در منطقه در دسترس باشد. به تعویق انداختن یک پروژه برای تامین یک سیمان خاص می تواند منجر به افزایش ھزینه ھا و افزایش زمان شود.

درصد مواد اولیه بلوک سیمانی

با توجه به انواع بلوک ھای سیمانی، مواد اولیه با طرح اختلاط ھای متفاوتی میتوانند تولید شوند ھمچنین نسبت آب به سیمان نیز میتواند با توجه به طرح اختلاط مواد اولیه متفاوت باشد.