از جمله پر کاربردترین مصالح در صنعت ساختمان سازی، بلوک است. به علت کاربرد فراوان انواع بلوک در این صنعت به ویژه بلوک CLC، متخصصین با پیشرفت علم و تکنولوژی، همواره در حال به روز رسانی این محصولات میباشند. در این مقاله به بررسی این محصول پرداخته خواهد شد.
بلوک سبک CLC چیست؟
واژه CLC مخفف عبارت Cellular Lightweight Concrete به معنای بتن سبک سلولی است. این بلوک سبک، از تزریق فوم به بتن ترکیب شده از سیمان و ماسه ریز دانه به وجود میآید. تزریق فوم موجب ایجاد حبابهای هوا در بتن شده و به سبب آن حجم بتن افزایش مییابد. در اثر افزایش حجم بتن، چگالی آن کم میشود. بلوک CLC به علت وزن بسیار پایین و مزایای فراوانی که دارد، جایگزین مناسبی برای آجر و سفال در ساختمان سازی و دیوار چینی است.
کاربرد بلوک سبک CLC
این بلوک عمدتاً به عنوان جداکننده فضای داخلی ساختمان و همچنین طبقات غیر باربر استفاده میشود. سایر کاربردهای بلوک CLC عبارتند از:
- ساخت عایق صدا
- ساخت دیوارهای خارجی پیش ساخته
- برای ساخت پارتیشن
مزایای بلوک سبک CLC
- وزن و چگالی بسیار پایین: حبابهای هوا موجب کاهش وزن و چگالی این بلوک میشود.
- افزایش مقاومت سازه در برابر زلزله به دلیل وزن پایین: استفاده از این بلوک موجب کاهش بار مرده ساختمان میشود و به همین دلیل آن را در برابر زلزله مقاوم میکند.
- مقاومت بالا در برابر آتش: این بلوک توانایی مقاومت در برابر آتش را دارد.
- مقاوم در برابر یخ زدگی
- عایق صوت: تراکم کم این بلوک موجب جذب صدا در این بلوک میشود.
- عایق حرارت: این نوع از بلوک سبک به علت تراکم کمی که دارد، عایق مناسبی در برابر حرارت است.
- عایق رطوبت
- سهولت و سرعت بالای اجرا: بزرگ بودن قطعات این بلوک موجب حمل و نقل و نصب آسان این بلوک شده است.
- بلوک های clc بدلیل ماهیت سیمان -فوم و عدم جذب رطوبت محیطی که دارد به خود عاری از عوامل بیماری زا و حساسیت زا مثل انواع باکتری و قارچ، مشهور می باشند.
- بلوک سی ال سی، خاصیت خود فشرده سازی دارد، به هیچ گونه عمل فشرده سازی اضافه تری نیاز ندارد و به طور پیوسته از خروجی پمپ به سمت قالب جریان می یابد تا جایی که آن را پر کند. پس بلوک سبک clc را می توان تا ارتفاعات و فاصله های زیادی پمپ کرد.
- داشتن پروسه تولید نسبتا ارزان در مقابل بلوکهای AAC
- افزایش سرعت اجراء، سهولت در حمل و نقل (سرعت زیاد دیوار چینی با بلوک سی ال سی به دلیل بزرگ بودن قطعات)
مواد تشکیل دهنده بلوک سبک CLC
مواد تشکیل دهنده این نوع از بلوک سبک عبارت است از:
- خاکستر بادی
- فوم پیش ساخته
- سیمان پورتلند
- ماسه ریز دانه و آب
بلوکهای CLC از ترکیب موادی از قبیل: خاکستر بادی، ۲ مدل فوم پیش ساخته، سیمان پرتلند، شن و ماسه یا پوکههای معدنی، آب و حباب هوا ساخته میشوند. بلوکهای CLC بعد از ترکیب فومی مخصوص به نام SLURRY با ماسه بادی به دست میآیند. البته به جای ماسه بادی از دوغاب نیز استفاده میشود. این مواد ترکیب شده در مرحله بعدی با آب، هوا و بتن مخلوط میشوند. مایع کف زا یا فوم ساز باعث ساخت حبابهای هوا میشوند که مقاومت و پایداری بسیاری بالایی دارند و بتن کمکم تولید میشود.
طریقه تولید بلوک سبک CLC
ابتدا دوغابی از سیمان، ماسه کوارتزی ریز دانه و آب درست میکنیم. سپس فوم را به ترکیب تزریق میکنیم. تزریق فوم موجب تشکیل حبابهای هوا و عمل آوری بتن میشود. پس از آماده شدن مخلوط، آن را به داخل قالبها یا محل نصب بلوک، پمپ میکنیم. مخلوط به راحتی وارد قالبها شده و طی زمان پف میکند. با توجه به میزان دما و رطوبت باید حدود 6 تا 8 ساعت به آن زمان دهیم تا بلوک CLC شکل بگیرد. پس از آن، آن را از قالب جدا کرده و به اندازه دلخواه برش میدهیم. آخرین مرحله از تولید بلوک سبک CLC، نگهداری آنها در تونل بخار در دمای 70 درجه سانتیگراد است. این مرحله موجب عمل آوری کامل بلوک میشود.
قالب بلوک سبک CLC
قالبهای استاندارد بلوک سبک CLC در ابعاد 10*25*60، 15*25*60 و 20*25*60 سانتیمتر ساخته میشوند. همچنین می توانند متناسب با شرایط پروژه در قالب ها و ابعاد دیگر تولید شوند.
انواع بلوک سبک
بلوک سبک به دو دسته بلوکهای گازی و سبکدانه تقسیم میشوند. بلوکهای AAC و CLC در گروه بلوکهای گازی قرار میگیرند. بلوکهای AAC در سال ۱۹۲۰ تولید شدند اما وقتی در مجاورت رطوبت قرار میگرفتند اجزای آن دچار ترک خوردگی میشوند و فقط در مناطق بسیار خشک و گرم و برای نمای خشک کاربرد داشتند. همچنین بلوک CLC به این دلیل که فرآیند اتوکلاو را ندارد مشخصات فنی و در بلوک ها به صورت یکسان ممکن است که وجود نداشته باشد.
در پروژههای ساختمانی انتخاب مصالح و تجهیزات کاملا برعهده متخصصین و کارشناسان است. اما در برخی از پروژهها مسئولین ترجیح میدهند از تجهیزاتی استفاده کنند که سرعت و دقت کار کاملا استاندارد و مناسب باشد. انتخاب بین بلوک CLC یا سایر بلوکهای سبک دیگر نیز کاملا به انتخاب متخصصین با توجه به نوع سازه و موارد فنی دیگر بستگی دارد.
تفاوت میان بلوک AAC و CLC
بلوک CLC و بلوک هبلکس (AAC) با اینکه جزء بتنهای گازی هستند، اما با هم تفاوتهایی دارند که عبارتند از:
- بلوک AAC نسبت به بلوک CLC سبکتر است،
- بلوک CLC جذب آب کمتری نسبت به بلوک AAC دارد.
مشخصات فنی بلوک سبک clc
بلوک سبک clc با ابعاد ۱۵۰*۲۵۰*۵۰۰ میلیمتر و ۱۰۰*۲۵۰*۵۰۰ میلیمتر و با وزن مخصوص خشک 3 kg/m ۶۵۰-۶۰۰ و مقاومت فشاری 2 kg/cm ۲۵- ۲۰ با کیفیتی متفاوت عرضه می گردد. مواد مصرفی اصلی در ساخت بتن سبک بلوک CLC سیمان، ماسه، فوم پروتئینه، الیاف پلی پروپیلن و آب می باشد.
کاربرد بلوک CLC
بتن سبک و بلوک سبک، باصرفه ترین و اصلی ترین مصالح ساختمانی می باشند و از لحاظ سبکی و صرفه جویی در هزینه ساختمان ها بهطور مستقیم(سبکی نوع بتن) و بهطور غیر مستقیم با صرفه جویی در مصرف انرژی (کاهش میزان مصرف انرژی در اثر عایق بودن در مقابل سرما و گرما) نیازمند استفاده در ساخت می باشند.
نتیجه گیری
در این مقاله سعی کردهایم تا بلوک سبک CLC را از جوانب مختلف مورد بررسی قرار دهیم.