بلوک سقفی چیست؟ انواع بلوک سقفی و کابرد آن‌ها

مقالات
طراحی و تولید انواع بلوک سقفی با در نظر گرفتن کاربرد آن انجام می‌شود و در آن به دو مؤلفه اصلی یعنی وزن پایین و ساختار و شرایط منطبق با نوع سازه سقف، توجه می‌شود. کارخانه‌های تولیدکننده این مصالح ساختمانی می‌توانند بلوک‌های مناسب سقف را از مواد اولیه بر پایه ماسه و سیمان، پوکه‌های طبیعی یا صنعتی و سیمان، سفال و… تولید کنند. انواع بلوک سقفی بسته به نوع سازه و ترجیحات مهندسی ابعاد و اشکال مختلفی دارد و به‌طورکلی با انواع بلوک دیواری متفاوت است.  

بلوک سقفی چیست؟

بلوک سقفی اجزای پیش‌ساخته غیر باربر با اشکال و ابعاد متفاوتی است که برای قالب‌بندی سقف سازه‌های ساختمانی بر پایه مواد اولیه متفاوتی ساخته می‌شود. انواع بلوک سقفی معمولاً مانند بلوک دیواری ساختاری توخالی و شبکه‌ای دارد اما بدنه آن برای پایین آمدن وزن کلی با قطر نازک‌تری ساخته می‌شود. اشکال انواع بلوک سقفی هم نسبت به بلوک دیواری متفاوت است و در بیشتر موارد در دو قسمت منتهی‌الیه خود دارای زاویه‌ها یا قسمت‌های بیرون زده یا توخالی به منظور اتصال اصولی به بلوک‌های هم‌جوار است.

مطالب مرتبط:

سقف ها انواع مختلفی دارند. یکی از انواع آن ها سقف کاذب می باشد که کاربرد گسترده ای در ساختمان ها با کاربری های متفاوت دارد. درباره آن بیشتر بخوانید!

انواع-بلوک-سقفی-تک-سامان-هورانواع بلوک سقفی

همانند بلوک هایی که در دیوارچینی استفاده می شود، بلوک های سقفی نیز انواع مختلفی دارد که از مصالح گوناگون ساخته می شود و هرکدام برای کاربری خاصی مناسب است. در ادامه به بررسی انواع آن خواهیم پرداخت:

بلوک سقفی سیمانی

از ترکیب سیمان (انواع پرتلند یا غیره) با ماسه و آب و قالب گیری این ترکیب به وسیله دستگاه‌های بلوک زنی، متداول‌ترین انواع بلوک سقفی تهیه می‌شود. ابعاد و اشکال مختلف بلوک سیمانی سقفی مانند بلوک سیمانی دیواری ارزان قیمت است و چون کارایی مطلوبی هم دارد، به‌صورت گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین استحکام و مقاومت این نوع بلوک سقفی در برابر آتش‌سوزی بالا است و به همین دلیل یکی از انواع بلوک ایمن در برابر حوادث ناشی از حریق محسوب می‌شود. در مقابل این مزایا، از وزن زیاد، ضایعات زیاد و حمل‌ونقل و کاربری سخت بلوک سقفی سیمانی می‌توان به‌عنوان معایب آن یاد کرد.

بلوک سقفی سبک

بلوک سقفی سبک یا بلوک سیمانی سبک، پوکه‌های طبیعی یا صنعتی را جایگزین ماسه در ترکیب مرسوم انواع بلوک سیمانی کرده و تا حدود زیادی معایب این نوع مصالح ساختمانی در زمینه وزن را برطرف کرده است. بلوک سقفی سبک که با نام بلوک سقفی پوکه‌ای هم شناخته می‌شود، در دو نوع بلوک پوکه‌ای معدنی یا پرلیت، و بلوک پوکه‌ای صنعتی یا لیکا ساخته می‌شود. پوکه معدنی یا پرلیت به‌طور طبیعی وزن سبکی دارد و به همین دلیل وزن کلی بلوک‌های تهیه شده با این ماده را هم کاهش می‌دهد. مواد اولیه پوکه صنعتی یا لیکا هم از انبساط خاک رس در کوره‌های گردان ساخته می‌شود و وزن کلی بلوک را کاهش می‌دهد و در عوض مقاوت آن را بالا می‌برد.

از مزایای بلوک سبک در انواع گوناگون آن، علاوه بر وزن کم از مقاومت لرزه‌ای و ترک خوردگی خوبی برخوردار است و روش‌های حمل‌ونقلشان هم برای کاربران مختلف راحت‌تر است. همین‌طور عایق حرارتی و صوتی خوبی محسوب می‌شوند اما به‌طورکلی قیمت بالاتری دارند و احتمال شکستگی و هدر رفت آن‌ها هم در مقایسه با بلوک‌های سقفی سیمانی بیشتر است. همچنین به دلیل نفوذ بتن در بافت این نوع بلوک، تا حدودی موجب بالا رفتن هزینه‌ها در این زمینه می‌شود.

مطالب مرتبط:

برای اطلاعات بیشتر درباره بلوک لیکا،بلوک لیکا چیست؟” را از دست ندهید.

بلوک سقفی پلی استایرن

بلوک پلی استایرن یا یونولیتی انواعی از بلوک سقفی سبک و مدرن است که به راحتی اجرا شده و خاصیت ضربه‌پذیری و ایمنی خیلی خوبی دارد. معایب مربوط به وزن بالا و افزایش وزن کلی سقف و سازه با استفاده از بلوک یونولیتی معنا ندارد اما این نوع بلوک سقفی در برابر اشتعال پذیری مقاومت چندانی ندارد و ممکن است باعث تشدید حریق و حوادث از این دست شود. خسارت‌های ناشی از حشرات و نفوذ آن‌ها هم از معایب بلوک سقفی پلی استایرین است.

بلوک سقفی سفالی

از دیگر انواع بلوک سقفی، می‌توان بلوک‌ سفالی را نام برد که از حرارت‌دهی و پختن خاک بعد از قالب‌گیری تهیه می‌شود. بلوک‌های سفالی معمولاً دارای شیارهایی هستند تا ضعف کلی میزان چسبندگی این نوع مصالح با بتن را نسبت به بلوک‌های سیمانی برطرف کند.
ابعاد یکسان، عایق حرارتی خوب، قیمت مناسب و وزن پایین‌تر از بلوک‌های سیمانی از مزایای این نوع بلوک سقفی به شمار می‌آید. در مورد معایب آن هم می‌توان به سرعت پایین اجرا، میزان شکستگی و پرتی و هدر رفت زیاد مصالح، همین‌طور احتمال افزایش وزن سقف به دلیل نفوذ بیشتر بتن در مجراهای بلوک اشاره کرد.

انبار کردن بلوک سقفی

انبار کردن بلوک سقفی از دغدغه‌های مهم فعالان حوزه تولید یا مصرف این نوع مصالح است که خصوصاً در مراحل قبل از استفاده اهمیت و حساسیت زیادی دارد. کم کردن از خسارت‌های ناشی از حمل و انبارداری بلوک سقفی فقط با رعایت اصول این موارد و در نظر گرفتن موارد ایمنی حاصل می‌شود. برای مثال در نظر گرفتن ویژگی اشتعال پذیری بالای انواع بلوک سقفی پلی استایرن در کاهش احتمال حریق آن‌ها در حین اجرا و انبار کردن ایم مصالح اهمیت دارد. همچنین در نظر گرفتن ویژگی شکننده بودن انواع بلوک سقفی سبک و سفالی، باید توجه کاربران را به سمت چیدمان صحیح و ایمن این نوع مصالح جلب کند. یا در مورد انواع بلوک سیمانی در نوع سقفی، در نظر گرفتن وزن بالای آن‌ اهمیت دارد و طبیعتاً برای انبار کردن این نوع بلوک نمی‌توان طبقات ساختمان در حال ساخت یا هر مکان دیگر را با استحکام ناپایدار در نظر گرفت.

انبار-کردن-بلوک-سقفی-تک-سامان-هور

کاربرد بلوک سقفی

قالب‌بندی سقف به وسیله بلوک سقفی متداول‌ترین روش ساخت و شکل‌دهی به سقف سازه‌های ساختمانی است. استفاده از انواع بلوک سقفی در روش‌های مختلف ساخت و ساز ضمن پوشش دادن سقف‌ها موجب کاهش هزینه‌های مربوط به بتن‌ریزی می‌شود. بلوک سقفی همچنین وزن کلی سقف را که یکی از معیارهای اصلی در ایمنی و استحکام بنا به شمار می‌آید، پایین می‌آورد و اگر از انواع بلوک سبک یا یونولیتی باشد، عایق حرارت و صوت هم محسوب می‌شود.

اطلاع درباره انواع سقف ساختمانی به شما کمک خواهد کرد تا بلوک سقفی مناسب با آن را انتخاب کنید.

وزن بلوک سقفی

وزن بلوک سقفی در حالت‌های کلی به ابعاد و اشکال مختلف آن بستگی دارد و وزن بلوک‌های تولید شده توسط کارخانه‌های مختلف با هم یکسان نیست، اما استاندارهایی در این زمینه وجود دارد که به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

  • وزن بلوک سقفی سیمانی به‌طور متوسط ۱۱ تا ۱۷ کیلوگرم است.
  • وزن بلوک سبک ۵ تا ۱۲ کیلوگرم است.
  • وزن بلوک سقفی سفالی ۳ تا ۱۰ کیلوگرم استو
  • وزن بلوک سقفی پلی استایرن ۲ تا ۵ کیلوگرم (۱۲ کیلوگرم در متر مربع)

ابعاد بلوک سقفی

در مورد ابعاد انواع بلوک سقفی هم شرایط وزن آن وجود دارد و توسط کارخانه‌های مختلف ابعاد و اشکال متفاوتی در نظر گرفته می‌شود. در مورد ابعاد کلی بلوک سقفی در انواع سیمانی و سبک و سفالی می‌توان گفت که طول آن تا ۵۵ سانتی‌متر هم در نظر گرفته می‌شود. طول انواع بلوک سقفی پلی استایرن هم معمولاً یک تا دو متر، و عرض آن هم بین ۵۰ تا۷۰ سانتی‌متر است.

enemad-logo